Microsoft 365 logo
AAA-logotyp

6 typer av företag som ser stora fördelar med molntjänster- av Squad IT

Headerbild -Sanna värdet för molntjänster

5 min läsning

Vad är fördelarna och värdet med molntjänster för olika typer av företag?

Ett vanligt problem med den snabba teknikutvecklingen är att du vet vad tekniken gör och förstår fördelarna i teorin – men i praktiken?

Sänkta kostnader, ökad flexibilitet och nya möjligheter i all ära…

Men de verkliga fördelarna med molntjänster för företag är betydligt fler.

I den här artikeln kommer du att lära dig värdet med molntjänster och de praktiska fördelarna för olika företagstyper som mäklarbyråer, småföretag och företag som arbetar på distans.

Låt oss börja direkt.


Fördelarna med molntjänster för olika företagstyper

Molnet har stora fördelar som alla företag kan dra nytta av, men fördelarna kan se annorlunda ut beroende på företagstyp, bransch och scenario.

Här följer ett par snabba exempel som lyfter fram specifika branscher och visar hur olika scenarion funkar.


1. Säljfokuserade företag

Dina kunder är idag mer välinformerade än någonsin. Innan en säljare kommer i kontakt med kunden har de redan bildat sig en bra uppfattning om ditt företag och vad du gör.

Då krävs det att ditt säljteam anpassar sitt sätt att sälja.

En av de stora fördelarna med molnet för säljfokuserade företag är enkelheten i hur olika tjänster kan ansluta till varandra.

I molnet kan du effektivt köra CRM-, marknadsförings och ordersystemet och effektivt dela på all data – med ökade insikter i säljprocessen och kundbeteenden som resultat.

Detta är oerhört värdefullt.

Ditt CRM kan till exempel hämta vad dina prospekts säger om ditt företag på Twitter. Eller hur de rör sig på din webbplats, eller vilka mejl de klickar mest på.

All denna sammankopplade data från molnet kan ge dig värdefulla insikter som hjälper dig göra säljet mer personligt.

Numera finns även kraftfulla automatiseringsmöjligheter vilket kan spara dina säljare tid och kraft.

Detta kan till exempel vara notifikationer när ett visst beteendemönster hos dina prospekts ses, till exempel att de återkommer till din produktsida mer än tre gånger.

Möjligheten att vara personlig i ett annars högljutt affärslandskap är en marknadsledande egenskap.

Och med rätt molnverktyg kan du hamna där.

Jag rekommenderar dig att göra research för att se vilket molnbaserat CRM-system som är rätt för ditt företag utifrån storlek, processer samt om du jobbar B2B eller B2C.


2. Rekryteringsföretag

Molntjänster för rekryteringsföretag eller företag med rekryteringsansvar kan både förenkla din vardag och se till att du efterlever strikta sekretesslagar.

Utvecklingen från papper till papperslösa rekryteringar innebär att det finns lika många databaser att hämta information från som det finns platser att hitta aktiva och passiva kandidater.

Men att organisera allt detta i mejlen och Excel är ineffektivt – det blir lätt fel och är ofta överväldigande.

I vår uppkopplade värld har de flesta kandidater en profil på nätverk som LinkedIn. Med en molnmiljö kan du ansluta direkt till dessa nätverk vilket gör det enklare att hitta rätt kandidat till rätt uppdrag.

Molntjänster kommer också med starka säkerhetsfunktioner och dataskydd som är särskilt relevanta för rekryteringsföretag, till exempel för GDPR och personuppgiftshantering.

Men det handlar inte bara om att organisera och säkra information.

Som rekryterare behöver du vara tillgänglig och göra ett gott första intryck när du skickar kandidater till dina kunder.

Video är en alltmer integrerad del i rekryterings-, intervju och anställningsprocessen. Och från ett marknadsföringsperspektiv är video ett fantastiskt media att använda.

Enligt en rapport från Aberdeen Group ger användning av video i snitt 27% fler klick och 34% högre konverteringsgrad på webben. 

Tack vare molntjänster är video enklare än någonsin att använda – och detta gäller även i videomöten.

Med molntjänster och möjligheten att hålla dina möten digitala sänker du kostnader, sparar tid och ger kandidaten och dig som rekryterare en upplevelse som ofta är lika bra, om inte bättre, än ett fysiskt möte.

Populära alternativ för videochatt är Microsoft Teams (inkluderat i Microsoft 365) och Zoom, som bland många andra, är ett bra och populärt alternativ.


3. Mäklarbyråer

Molntjänster är oumbärliga för mäklarbyråer och mäklarbranschen – eftersom den byrå som manuellt listar hus och lägenheter skulle ha mycket svårt att konkurrera.

Men trots att de flesta i mäklarbranschen i stor utsträckning använder molnet så fokuserar man inte alltid på vad molnet verkligen kan göra.

Det kanske viktigaste är att ge mäklare ute i fält rätt verktyg – och då passar molntjänster utmärkt.

Mäklare behöver flexibilitet och möjligheten att nå kunddata, listinformation och andra företagsresurser var de än är – utan komplexa VPN-lösningar eller otillförlitliga medel.

Med molntjänster kan mäklare nå den senast uppdaterade versionen av alla dokument, listor och filer från mobil och sin bärbara dator.

Med molntjänster kan du även förenkla avtalsprocessen genom att öppna avtalet direkt i molnet som du justerar och mejlar till kund.

Jag är medveten om att just signeringsprocessen är en orsak till att använda papper…

Men enligt den nya fastighetsmäklarlagen 2021 är elektronisk underskrift av uppdragsavtal och depositionsavtal godkända.

Det enda kravet är att den elektroniska underskriften når säkerhetskrav och håller en avancerad nivå teknikmässigt, som Mobilt BankID.

Dessa krav för säkerhet och teknik kan molntjänster lösa.

Till exempel i tjänster som ScriveDocuSign eller Adobe Sign. Alla tre har klara integrationer mot Microsoft 365.

Om det fortfarande är så att du behöver eller att kunden kräver ett papper, kan du skriva ut med en liten, portabel skrivare. En helt okej skrivare (som du kan ha i bilen) betalar du inte mer än 2000 spänn för.

Detta är enkla åtgärder för att slippa åka in till kontoret varje gång.


4. Småföretag och startups

Småföretag har kanske inte världens största budget, men de vill ändå förbättra resultat i alla olika delar av sin verksamhet. Precis som stora företag vill de öka sin produktivitet, sänka sina operativa kostnader och jobba på mer effektiva sätt.

Molntjänster passar speciellt bra för småföretag och startups – och de får kanske mest fördelar från molntjänster av alla företagstyper.

Den största fördelen är flexibiliteten molntjänster ger.

Uppstartskostnaderna är låga, du betalar bara för det du använder och har plötsligt tillgång till kraftfulla tjänster som tidigare varit utom räckhåll.

Ett bra exempel på detta är en digital arbetsplats för småföretag med Microsoft 365.

För en låg månadskostnad får du tillgång till en uppsjö av smarta applikationer som förbättrar samarbete, kunskapshantering, kommunikation, säkerhet och mycket mer.

Utan molnet hade en liknande uppsättning digitala verktyg kostat skjortan – med hög risk för strul och tidskrävande integrationer.

Med molntjänster och Microsoft 365 samarbetar allt från start.

Du kan dessutom nyttja infrastruktur över molnet som tidigare krävt extremt kostsamma datacenter att upphålla. 

Slutligen, trots att licenskostnaden historiskt har sjunkit har produktutbudet fortsatt att öka. Microsoft uppdaterar ständigt sin produktportfölj för att förbättra din vardag som småföretagare.


5. Företag som jobbar på distans

Pandemin har förändrat sättet vi jobbar på. Plötsligt behövde vi alla kunna nå kritiska företagsfunktioner, hitta information och samarbeta på distans.

Och då var molntjänster räddningen.

Tack vare molntjänster kunde företag snabbt styra om till distansarbete eller en hybrid modell utan större ändringar i processer och arbetssätt.

Och allt som krävs är en dator eller smartphone med internetuppkoppling.

I och med den snabba övergången såg dock många företag glapp i funktionalitet och säkerhet.

En lyckad migration tar tid – bara en korrekt gjord implementering av Teams kan för större företag ta upp till ett halvår.

Problemet var att företag inte hade den tiden. För att fortsätta driva företaget och serva kunder krävdes nya distanslösningar implementerade nästan över natten.

För företag som nu har teams på distans men ser hål i säkerhet eller funktionalitet är det nu en ypperlig möjlighet att framtidssäkra dina molnlösningar.

Men det finns också fler molntjänster än de populära pandemi-lösningarna Teams, Zoom och Slack.

Microsoft 365 är återigen ett bra exempel på molntjänster med låga kostnader som kan förändra sättet du distansarbetar på.

Ta bara Planner som exempel.

Med det visuella verktyget för att bättre planera och hantera dina uppgifter och projekt kan du och dina team samarbeta var ni än är.

Eller den nya plattformen Microsoft Viva vars fyra pelare ämnen, connections, learning och insights ger företag verktyg att öka kompetens, förstärka kultur, förbättra kommunikation och mer.

Idag finns fantastiska molntjänster för företag som passar allt ifrån små till stora företag som arbetar på distans.

Det är dock viktigt att de sätts upp på rätt sätt.


6. Processdrivna företag

Alla företag är på ett eller annat sätt processdrivna. Men det involverar oftast manuella arbetsflöden med risken att det blir fel emellanåt.

Egentligen inget konstigt. Det är ju trots allt mänskligt att fela.

Men det går att undvika. Tack vare molntjänster har det aldrig varit enklare att automatisera repetitiva processer.

Med Microsoft 365 kommer ett annat kraftpaket, Power Automate.

Och med Power Automate kan du automatisera arbetsflöden över olika appar utan att använda en utvecklare. Det bygger på orsak och effektprincipen.

Power Automate är bara ett exempel av många för hur du kan använda molnet för att effektivisera processer.

Det är ett illustrativt exempel som visar på hur molntjänster kan anslutas till varandra för att få ännu fler fördelar.

Här kan lokala system och gamla applikationer helt enkelt inte konkurrera.


Så här kan en IT-leverantör hjälpa dig

Att få ut det sanna värdet med molntjänster kräver lite jobb.

Ja, molntjänster kan ersätta det du redan har och spara dig pengar i förloppet.

Men att bara använda molnet på det sättet är att gå miste om möjligheter.

För att få ut det sanna värdet av molntjänster krävs det att du tänker om.

Tänk på vilka utmaningar ditt företag står inför och var du kan dra nytta av mer effektivitet.

Här kan en IT-leverantör hjälpa dig.

Genom att ta hjälp av en IT-leverantör får du tillgång till specialister som hjälper dig att strategiskt nyttja de många fördelar som molntjänster erbjuder.

Utvecklingen i molnet går framåt i en rasande fart. Se till att du väljer en leverantör som håller sig i framkant med molntekniken.

Kontakta oss

Andra populära inlägg

IT-företaget Squads logo

Vi är IT-specialister som jobbat med IT i över 20 år.


Vi hjälper företag som ditt att:


  • Sänka IT-kostnader
  • Flytta tekniken från marken till molnet
  • Komma igång med Office 365 och Microsoft Azure
  • Få tillgång till experter och mycket mer


Ta del av din kostnadsfria konsultation genom att fylla i formuläret eller ring oss på 08 533 329 77.

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation