Microsoft 365 logo
AAA-logotyp

Så här får du en modern arbetsplats (& ökad produktivitet)- av Squad IT

Headerbild - Modern arbetsplats

3 min läsning

De flesta företag kämpar med förväntningar från personalen, och när det kommer till deras engagemang är det många faktorer som spelar in.

En av de mest avgörande är en positiv arbetsmiljö, en som motiverar personalen till att orka ta sig igenom långa dagar och svåra projekt utan att tappa fart.

Arbetsplatsen påverkar vårt humör, driv och resultat.

Arbetsmiljö är allt som formar personalens engagemang i arbetet. Inklusive organisationskulturen, tekniken och verktygen samt interaktioner med kollegor och chefer.

Hur hittar man då rätt?

Vart i ligger balansen mellan de som uppskattar rutiner och bekanta miljöer – och de som behöver ständig förändring och flexibla arbetsplatser för att kunna leverera resultat?

För att kunna möta varje behov krävs en modern arbetsplats.

Istället för att tänka utanför boxen, behöver vi nog tänka utanför skrivbordet.


Öppen kommunikation

Bakom stängda dörrar växer misstankar och rykten börjar cirkulera.

Chefer bör ha en öppen dörrpolicy och vara tillgängliga för regelbundna och konstruktiva coaching sessioner. Som tillägg till att hålla ett årligt utvärderingssamtal kommer feedback alltid bli effektivare när det tas emot i rätt tid.

Digitala samarbetsverktyg som meddelanden mellan alla inom företaget uppmuntrar regelbunden, öppen och positiv kommunikation. Det hjälper till att hålla alla uppdaterade om företagets värderingar och mission.


En balans mellan arbete och liv

Arbete är något du gör och det är oberoende av vart du befinner dig fysiskt.

Ge personalen en möjlighet till att arbeta hemifrån ibland och där det är möjligt erbjud alternativ till den traditionella 08:00 – 17:00 arbetsdagen.

Vissa presterar bättre olika tider på dygnet. Själv har jag min mest produktiva tid tidigt på morgonen, långt innan vi öppnar vår växel för inkommande samtal från kunder.

En flexibel organisation mår alla bättre av.

Arbete är ett maraton och om du förväntas sprinta kommer du att falla innan mållinjen.


Utvecklingsmöjligheter och erkännande

När du förklarar för personalen att deras framgång har en viktig påverkande faktor till företagets framgång, ökar engagemanget.

Ge personalen meningsfulla mål och ge dem möjligheten till att växa. När personalen växer – växer företaget.

Det är inte ovanligt att personalen känner att deras ansträngningar går obemärkt förbi.

Enligt en Gallup studie kom man fram till att endast en av tre får ett erkännande att de gör ett bra jobb. Och pengar är inte den enda, eller ens det bästa sättet att ge ett erkännande.

Dela rutinmässigt ut biobiljetter på veckomöten, så länge det är ärligt och välförtjänat blir det inte för mycket. Det är bara ett exempel, men det finns alltid utrymme för att belöna personalen och lyfta fram bra prestationer.

Det bygger positiv moral i arbetsmiljön.

När du delar ut erkännanden bör det anpassas till företagets syfte, kultur och värderingar, så att det blir konsekvent och alla förstår varför.


Gladare personal = bättre resultat

Nedstämd? Då kommer du att få mindre gjort.

En grupp forskare från England säger att de har vetenskapligt bevis på sambandet mellan mänsklig lycka och produktivitet. Enligt deras studie är vi ungefär 12% produktivare när vi är glada.

Utifrån det kan vi konstatera att glädje är en produktivitetshöjare.

Gallup igen. I deras undersökning ”State of the Global Workplace” fann man att endast 13% av de personalen är engagerade på jobbet, vilket innebär att de flesta inte trivs på jobbet.

För alla oss i ledande befattningar är det här en utmaning som måste tas på allvar, men också en möjlighet.

Det finns enkla och kostnadseffektiva sätt för att investera i personalens bästa.

Här är ett par IT-relaterade tips för hur:


Leverera en teknikmogen miljö

Den yngre generationen anpassar sig snabbt sig till ny teknik för att jobba mer effektivt, och de som upplever teknik som något krångligt, tycker genast att det är roligt när man visar hur man ska använda det.

Det är kritiskt med en kultur som är öppen för att jobba på nya sätt. Det kan också vara dags att tänka om kring de vanligaste kommunikationsformerna på arbetsplatsen.

Vi är vana att använda snabbmeddelanden som Facebook Messenger. Idag är det också en vanlig del av en modern arbetsplats med tjänster som Microsoft Teams.


Tänk annorlunda kring arbetsytor

Ge dina medarbetare möjligheten till att avsätta fokuserad tid för projekt och arbete i miljöer som de anser passa uppgiften bäst.

Med en modern arbetsplats är du inte bunden till att sitta vid din jobbdator på kontoret. En idé kan komma när som helst, var som helst. En modern arbetsplats gör det lättare för improvisation och du kan utföra ditt arbete från vilken enhet som helst.

Det inte är meningen att ska använda mobilen för att utföra komplexa Excel uppgifter, där triumferar fortfarande laptoppen. Men det ska inte vara ett tvång starta upp datorn för att komma åt Excelfilen som avslöjar prognosen för kommande kvartal.

Du vet hur du vill jobba och vilken enhet som passar bäst för olika uppgifter, tekniken ska ge dig möjligheten att göra det valet.


Ny hårdvara för att förenkla

Det är inte bara mjukvaran som är ny på det digitala kontoret. Se bara på Microsoft Surface Pro.

microsoft-surface-pro

Den fungerar som en platta och laptop i ett. Med Microsofts egna ord:

den mest mångsidiga bärbara datorn, med bättre prestanda och batteritid än någonsin.

En enhet som går i linje med Microsofts strategi ”mobile first, cloud first”.

Här på Squad har vi alla en Surface – och samtidigt som vi kan konsumera nöje, kan vi producera meningsfullt arbete. Det och i kombination med Office 365 har gjort att vi är mer kreativa, samarbetar enklare och höjt vår produktivitet.


Sammanfattning

Att säkerställa att personalen trivs och levererar resultat på en arbetsplats är en framgångsfaktor. Att skapa en positivare arbetsmiljö ger ökad produktivitet. Det är avgörande för din organisation.

Glada, engagerade kollegor är värda deras vikt i guld. När personalen känner att deras arbetsgivare värdesätter dem, så är de mer benägna att investera känslomässigt i företaget för att hjälpa till att nå mål.

En modern arbetsplats är ett viktigt verktyg för att öka personal engagemang och skapa en positivare arbetsmiljö.

IT-tjänster för företag

Kontakta oss

Andra populära inlägg

IT-företaget Squads logo

Vi är IT-specialister som jobbat med IT i över 20 år.


Vi hjälper företag som ditt att:


  • Sänka IT-kostnader
  • Flytta tekniken från marken till molnet
  • Komma igång med Office 365 och Microsoft Azure
  • Få tillgång till experter och mycket mer


Ta del av din kostnadsfria konsultation genom att fylla i formuläret eller ring oss på 08 533 329 77.

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation