9 fördelar med molntjänster (cloud computing)

4 min läsning

Molntjänster sparar pengar, är oftast säkrare och ger dig tillgång till funktioner som förenklar ditt liv. Funktioner med fler användningsområden än vad många tror är möjligt.

Kan du ens minnas hur vi brukade lagra filer? Från disketter till CD till USB och nu till molnlagring.

Men molnet är så mycket mer än bara lagring.

För företag finns en mängd olika intressanta typer av molntjänster som:

  • Software as a Service (SaaS) – exempelvis: Dropbox, Visma eEkonomi, Fortnox, Microsoft 365
  • Instrastructure as as Service (IaaS) – exempelvis: Amazon Webservices, Microsoft Azure
  • Platform as a Service (PaaS) – exempelvis: Salesforce Heroku, IBM SmartCloud, Google App Engine

Jag kommer för syftet med den här artikeln prata om SaaS-tjänster när jag nämner ordet moln. Med SaaS-tjänster behöver du inte tänka på hur tjänsten underhålls eller hur den underliggande infrastrukturen hanteras.

Du använder bara appen, som du vill, på ditt sätt.

Om ditt företag inte tagit klivit till molntjänster följer här 9 skäl till varför du borde:


#1 Flexibilitet

Med molnteknik behöver du bara en internetanslutning och du kan vara framme på jobbet. De flesta molntjänster erbjuder idag mobila appar för olika plattformar, så du är inte begränsad av vilken enhet du har till hands.

Resultatet blir att ditt företag erbjuder fler flexibla arbetsförmåner till de anställda för att balansera arbete och privatliv. Det kostar inte mer att ge anställda den möjligheten, men den stora vinsten kammar ditt företag hem i form av gladare personal och minskat behov av kontorsyta.

Molnbaserade tjänster är idealiska för företag med växande eller varierande behov. Om dina behov ökar är det enkelt att skala upp kapaciteten. På samma sätt kan du skala ner om det behövs. Det är flexibilitet och smidighet som ger betydande fördelar.

Kanske inte så förvånande att IT-chefer, i en Gartnerstudie, rankar ”operativ smidighet” (agility) som en ledande orsak för att införa molnteknik.


#2 Automatiska mjukvaruuppdateringar

Det vackra med molnteknik är att ingen server finns i dina lokaler. Du slipper höra utblåset och det eländiga oljudet.

All hårdvara, förutom dina favoritenheter är utom synhåll och sköts av molnleverantören.

När du gör flytten till molnet behöver du inte tänka på underhåll och du slipper ansvara för el och hårdvara. Medan du fokuserar på ditt företag uppdateras allting automatisk så att du alltid har den senaste versionen.

Du fokuserar på ditt. Molnet gör sitt. Bra teamwork.


#3 Inga inköpsutgifter

De flesta bolagsägare, VD och företagsledare vet att det är mer fördelaktigt att på lång sikt sprida kostnaden för stora inköp över tiden.

Molnteknik sänker höga kostnader för hårdvara och med en abonnemangsbaserad modell där du vanligtvis betalar per månad, får du ett bättre kassaflöde.

När du köper egna servrar tittar du på dina kapitalkostnader. Men i molnet är finansieringen någon annans problem. Visst, om du köper servrarna själv tar du upp det som en tillgång i balansräkningen och gör sen en avskrivning med serverns livslängd, vanligen fem år.

Men det är fortfarande pengar som du måste skjuta in. Likvida medel du annars kan investera på annat håll. I molnet slipper du köpa ny hårdvara eller ha extra reservdelar på lager för att du ska ha redundans ifall något går sönder.

Det var det gamla sättet att göra det på, så behöver du inte göra längre.


#4 Ökat samarbete

När dina kollegor kan komma åt, redigera och dela dokument när som helst, var som helst, kan de göra mer tillsammans och göra det bättre.

Molnbaserade arbetsflöden och fildelningsprogram hjälper dem att göra uppdateringar i realtid och ger fullständig inblick i projekt och samarbeten.


#5 Integration med allt

Med molntjänster upptäcker du oftast att de kan integreras med andra molntjänster. Vilket kan spara dig en massa pengar när du vill och behöver integrera flera system med varandra.

Med tjänster som Microsoft Flow, Zapier och IFTTT kan du ansluta dina många olika applikationer och automatisera upprepande arbetsflöden.

Du behöver heller inte vara en teknikguru för att klara av det. Med ett par självförklarande knapptryck har du en klar integration.

På sidorna jag länkat till ovan, finns flera praktiska användningsområden, både i privata- och affärssammanhang.

Molnet gör det möjligt.


#6 Bättre kontroll

Ju fler anställda och partners som samarbetar i samma dokument och projekt, desto större är behovet av bättre dokumentkontroll.

Innan molnet var man tvungen att skicka filer fram och tillbaka som en bilaga i mejl. Du fick sedan tillbaka samma fil med ett par justeringar och ett nytt filnamn med ändelsen v2. Så höll det på fram och tillbaka. Det slutade med att dokumentet hade en tvåsiffrig ändelse, och en eller flera personer i mejlslingan gjorde korrigeringar i tidigare versioner.

Vilken röra.

När du jobbar med dokument i molnet lagras alla filer centralt och alla ser en version av sanningen. Ökad synlighet innebär förbättrat samarbete.

Det i sin tur leder till att du gör mindre, men får mer gjort.

Med molntjänster som Office 365 jobbar du med program som är designat och har inbyggda funktioner för att förenkla samarbete.


#7 Säkerhet

Molnleverantörer som exempelvis Microsoft, Google och Amazon har några av de säkraste plattformarna som finns, det är trots allt i deras bästa intresse att hålla sina kunders data säkert.

IT-säkerheten som dessa molnleverantörer har, inkluderar avancerade brandväggar, system som detekterar intrång på lagringsutrymmen och upptäcker automatiskt hot, som alla övervakas, uppdateras och testas.

För dig innebär det att molntjänster ger dig högre säkerhet (sannolikt) och mindre friktion när något händer.

Du kanske glömmer din bärbara dator på tåget, den blir stulen eller att hårddisken kraschar. Det händer alla. Har du dessutom känsligt data på din bärbara dator är förlusten självklart ännu större.

Emotionellt som ekonomiskt.

Eftersom dina filer är lagrade i molnet kan du komma åt allt oavsett vad som händer med din dator. Logga in med ditt konto och allting finns där.

Magiskt.

Vilket också betyder att allting bara är en inloggning bort, oavsett vilken enhet du använder.


#8 Konkurrenskraft

Det har aldrig varit enklare att bli mer konkurrenskraftig.

Att flytta till molnet ger tillgång till (ursäkta uttrycket) teknik i världsklass.

För bara några hundralappar i månaden kan du sitta på samma teknikpark som världens rikaste företag. Skillnaden blir noll. Idag är det möjligt för de allra minsta företagen att stå ut som ett professionellt storföretag, samtidigt som de behåller fördelen med att vara mer flexibel.

Det låter bra för mig.


#9 Miljövänligt (Bonuseffekt)

Ovanstående fördelar specificerar nyttan för ditt företag, men det är inte helt själviskt att göra en flytt till molnet. Miljön får lite kärlek också. När du använder molnteknik är du med och delar resurser med alla andra.

Molnet är smart.

Tjänsten skalar upp eller ner för att anpassa sig till om du använder den eller inte. Du förbrukar bara den energi du behöver och lämnar inte onödigt koldioxidutsläpp efter dig.

Molnet är designad för att vara en hållbar lösning med minimal miljöpåverkan. Du kan bidra samtidigt som du sänker kostnader och får tillgång till en uppsjö av nyttiga fördelar.


Sammanfattning

Bara ett par av alla dessa fördelarna räcker för de flesta att övertygas till att flytta all sin teknik till molnet.

Men om vi räknar ihop alla nio?

Då tas beslutet på en kafferast.

Det är därför vi bara jobbar med molntjänster. Allt ifrån servrar till säkerhet i molnet, alla våra lösningar är molnbaserade. Det har inte bara gjort det enklare för oss, men det har gjort så att våra kunder ökat sin effektivitet, förbättrat kassaflödet och förenklat samarbetet.

Rulla till toppen