Microsoft 365 logo
AAA-logotyp

Strategiska IT-trender som kommer att påverka ditt företag 2018- av Squad IT

Headerbild - IT-trender som symboliseras av en drönare

5 min läsning

Många företag har planerat året med nya mål. De genomför idéer för att få fler kunder, öka intäkter och förbättra kundupplevelsen. De överväger också vilka investeringar som de måste göra för att förverkliga allt detta. IT är en sån investering.

Att införa en strategi som nyttjar tekniken kan vara det du behöver för att förbättra ditt företag.

IT är i förändring.

Ständigt.

Jag känner mig lyckligt lottad över att ha följt några av de största förändringarna i över 20 år.

Den snabba utvecklingen inom IT och nya trender håller mig skärpt och förhindrar att mitt jobb blir tråkigt. Och eftersom utvecklingen går så snabbt är det företag som är uppmärksamma på förändringar som kan ta smarta beslut.

Men vilka IT-investeringar ska du göra 2018? Vad är praktiskt? Vad är det du behöver?

Det här är de viktigaste jag kan se för 2018. Det som kommer att påverka ditt företag mest.


Molntjänster (Cloud computing)

De flesta är medvetna om att “molnet” existerar men inte alltid syftet och hur det påverkar tekniken vi använder i vår vardag.

Något förenklat nu, molntjänster är ett sätt att centralt lagra data och dina affärssystem så att de kan nås från vilken enhet som helst ansluten till internet.

Som ett praktiskt exempel håller ett molnbaserat lagringssystem dina viktiga filer så att du kan nå dem oberoende av dator, surfplatta eller mobil. Du använder din mejladress och lösenord och har omgående tillgång till det som är viktigt för dig.

Du behöver inte vänta på att du måste vara innanför företagets nätverk eller använda en VPN uppkoppling som bara funkar via din bärbara arbetsdator.

cloud-magic-comic-attribution-cloudtweaks.jpg

Cloud computing (molntjänster) började som ett buzzword inom IT-världen, numera en standard i våra liv. Men många företag har fortfarande inte gjort flytten till molnet och halkar därför efter.

The mobile-first, cloud-first is a very rich canvas for innovation –  it is not the device that is mobile, it is the person that is mobile. – Satya Nadella, CEO Microsoft

Alla företag kan använda molnet för att förbättra sina produkter och tjänster. Med hjälp av molnet kan alla kollegor, oavsett vart de befinner sig ha tillgång till funktioner, data och interaktiv kommunikation med sina kollegor.

Vi ser ett ökande av tjänster som levereras via internet istället för att tillhandahållas lokalt på en egen server eller dator. Och om det levereras via internet, kommer det sannolikt att omvandlas till en tjänstebaserad modell där du betalar per månad, endast för det du behöver och använder.

Som Spotify, Netflix och andra tjänster du använder privat. Företagstjänster ska inte vara ett undantag.


”Tjänstemanna-automatiseringen”: Förvänta dig nya arbetsuppgifter

Kommer ditt jobb att ersättas av en intelligent robot?

Till viss del.

AI (artificiell intelligens) som jag pratar om, beskrivs med andra ord att maskiner lär sig utföra uppgifter på ett effektivt sätt.

white-happy-robot.jpg

Men är 2018 året då vi blir av med vårt jobb för att AI kan göra det smartare, snabbare och billigare?

Säkerligen inte, men jag tror att det vi ser nu är början på en förändring som innebär att vårt arbetssätt kommer att förändras – och till det bättre.

Många av oss har läst tidningsrubrikerna som säger att hälften av alla jobb försvinner inom 20 år. Det är naivt att tro vi blir helt överflödiga på grund av AI, men det är smart att vi anpassar våra tjänster, produkter och arbetsprocesser för det som kommer.

Kinesiska Alibaba visar oss att vi inte behöver titta långt bakåt för att lära oss av historien.

I stor utsträckning har industrijobben redan under många år automatiserats.

På tur väntar tjänstemannayrken.

Och det har redan skett.

AI har utvecklats tillräckligt mycket för att ersätta åtminstone några uppgifter från oss i tjänstemannayrken.

Titta bara på banklån som ett exempel.

Förr kunde det ta dagar att få svar, sen blev det timmar och idag får du svar på bara några minuter. Det är ett resultat av att banker ersatt många manuella människodrivna arbetsuppgifter med digitala automatiserade processer.

Under 2018 kommer vi att se en ökning av maskiner som kan lära sig och slutföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens.

Vi har redan fått en försmak.

Du kan redan idag beställa en självkörande Uber, och bevisligen är det säkrare än när vi människor kör.

Visst är förändringstakten högre än någonsin.

Det är svårt för alla att överblicka de exakta konsekvenserna av digitaliseringen, men ett tydligt tecken redan nu är hur vi som individer kontinuerligt breddar vår utbildning och kunskap.

Praktiskt lärande och kunskapsinhämtning är och kommer alltmer att bli en konkurrensfördel.

Att du läser den här artikeln är ett bevis för det.


IT-säkerhet

När tekniken är en sån stor del av våra vardagliga liv, ökar behovet av mer avancerad säkerhet. Det finns otaliga sårbarheter som ständigt upptäcks och täpps till, men ibland för sent.

biggest-data-breaches-by-year-and-accounts-compromised-source-cso.jpg

En nyhet som fick mycket uppmärksamhet är när Sony blev av med konfidentiell information.

Hackare fick tag i miljontals namn, lösenord, mejladresser och kreditkortsnummer från Sony Playstation Network användare.

Behovet av säkerhet är dubbelriktat.

Företag behöver öka sin interna säkerhet för att skydda sina egna tillgångar och samtidigt öka säkerheten för att skydda kundinformation. Med hänsyn till dataskyddsförordningen GDPR, finns det stor anledning för dig att se över din IT-säkerhet.

Många gånger kan vi se att småföretag inte tar IT-säkerhet på allvar. Det är viktigare än någonsin att småföretag är förberedda och informerade om cybersäkerhet.

Så vart ska du börja?

Mer än troligt har ditt företag inte en dedikerad IT- eller säkerhetsperson som håller koll på hot och ger dig råd om hur du ska undvika säkerhetsrisker.

Vilket är en anledning att ta hjälp av en IT-leverantör som sätter säkerhet i främsta ledet.


Fjärranställda kollegor

Så länge du får ditt jobb utfört är arbetstiden och vart du befinner dig mindre viktigt.

fjarrkollega.jpg

Eftersom det digitala tillåter kollegor att slutföra arbetsuppgifter oavsett vart de befinner sig, uppskattar fler anställda ett flexibelt schema och komforten med att välja sin arbetsyta.

”Fjärrkollegor” är utan tvekan en trend vi kan se hos många av de företag vi träffar.

Och vinsterna är stora, både för den anställde och arbetsgivaren.

Fler och fler företag inför distansarbete som ett sätt att uppnå affärsmål, snarare än bara en förmån för den anställde.

Distansarbete hjälper företag att minska driftskostnaderna, locka till sig (och behålla) talanger, bli mer miljövänliga, förbättra medarbetarnöjdheten och mer.

Med tillgång till kommunikationsverktyg som Google Hangouts, Zoom och Microsoft Teams, är det enkelt för kollegor att träffas över virtuella möten och enkelt samarbeta i projekt.

Det kommer troligtvis leda till att anställda i högre utsträckning ställer krav på sin arbetsgivare att kunna samarbeta med kollegor i realtid, oavsett vart de befinner sig.

Vilket nämnda molntjänster möjliggör.


För din förberedelse

Självklart finns det fler trender som påverkar oss alla. De jag har nämnt är de jag tror påverkar oss omedelbart.

Vill du vara mer framsynt är följande korta utdrag relevanta och har med varandra att göra på ett eller annat sätt.


Sömlös kommunikation

För några år sen var röstigenkänning konsekvent opålitligt.

Idag? Nästan felfritt.

Microsoft säger att deras taligenkänningsteknik endast har en felmarginal på 5.1 procent, vilket matchar ett flertal mänskliga transkriberare.

Och det är tydligt att många använder sig av röst när de ställer frågor till Google.

För att förstå vart och hur vi använder röstsökning, fick Northstar Research i uppdrag av Google att genomföra en undersökning.

De kom fram till att tonåringar (dina framtida kollegor) – som alltid ligger före när det kommer till teknik – pratar med sina telefoner mer än vuxna.

Medan vi vuxna pratar mer med mobilen när vi lagar mat.

Tydligen finns det ett värde i att hålla telefonen fri från brödsmulor och fettfläckar.

Det praktiska med det här är att vi kan använda våra händer medan vi gör annat. Det är sen den 1:a februari förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen.

Därför är det en bra idé att du använder din röst för att byta till nästa låt, anteckna idéer eller be X ringa Y på mobilen – där X antingen är Apples Siri eller Googles ”OK Google”.

satya-presents-cortana.jpg

Jobbar du med en Windows 10 dator kan du be Microsofts Cortana att ta anteckningar, berätta för dig vilka möten du har och hur trafiken hem ser ut.  

Oavsett, börja använda dessa tjänster. Du är viktig och du förtjänar ett team av digitala assistenter.


IoT – sakernas internet

Sakernas internet (The Internet of Things) är allt möjligt som har inbyggda elektroniska delar med internetuppkoppling.

Det är svårt att inte åtminstone vara lite exalterad över IoT.

Vi har redan blivit vana vid enkla men värdefulla saker som Fitbit, Apple Watch och Samsung gear. Standard är snart smarta kylskåp som sköter inköpen åt oss. 

Allt det här är ”coolt”, men hur kan B2B företag kapitalisera på värdet av IoT-trenden?

För inspiration och idéer om hur du kan förverkliga nyttan med IoT, ger Cisco en kort sammanfattning av ett flertal praktiska kundfall här.


Blockkedjan förbättrar tekniken

Under åren har vi sett en långsam fusion mellan IoT och blocktekniken – som förmodligen är mest känt för Bitcoin-valutan.

Men det finns betydligt fler användningsområden än så, och här skulle jag kunna skriva hur mycket som helst.

Jag väljer att nöja mig med nedan bild från IBMs infografik, som sammanfattar tre huvudsakliga fördelar med att använda blockkedjan för IoT.

ibm-infographic-iot-benefits.png

Slutord: 2017 var året för digital upptäckt; 2018 kommer att vara året för implementation.

IT-tjänster för företag

Kontakta oss

Andra populära inlägg

IT-företaget Squads logo

Vi är IT-specialister som jobbat med IT i över 20 år.


Vi hjälper företag som ditt att:


  • Sänka IT-kostnader
  • Flytta tekniken från marken till molnet
  • Komma igång med Office 365 och Microsoft Azure
  • Få tillgång till experter och mycket mer


Ta del av din kostnadsfria konsultation genom att fylla i formuläret eller ring oss på 08 533 329 77.

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation