Microsoft 365 logo
AAA-logotyp

Azure Virtual Desktop- av Squad IT

Headerbild Azure Virtual Desktop

Varför nu?

Säg ett tiomannabolag med en Visma-server, eller ett tjugomannabolag där några ska jobba med ett serverberoende projekthanterings- eller affärssystem.

För att jobba i molnet har dessa bolag behövt investera i terminalservers, en domänkontrollant och Azure Active Directory Sync Services.

Allt detta är tjänster som ger en extra kostnad på 4000–5000 kr i månaden – bara för att de kör en Visma-server.

Sådana lösningar vill vi inte ens presentera.

Men med Azure Virtual Desktop är skillnaderna i både pris och smidighet enorma.

Som gjort för småföretag

Med Azure Virtual Desktop-tekniken kan du komma bort från kostsamma serverlösningar och drastiskt sänka dina IT-kostnader.

Vi sätter upp en Windows 11-maskin direkt i molnet och sen är det bara att logga in med ditt vanliga Microsoft-konto.

Och lösningen är billigare än någonsin.

Billigare säger du, hur mycket billigare?

Här är ett exempel: fem personer kör mot en pyramidserver. Tidigare hade en sådan lösning kostat minst 6500 kr i månaden.

Med Azure Virtual Desktop kan vi sänka kostnaden till ungefär 1600 kr i månaden – en prisreduktion på hela 73,3%.

Normalt när man ska dimensionera virtuella maskiner tänker man en dator per användare. Nu kan du köra fem personer per dator och du betalar bara när maskinen är i gång.

Det är potentialen och smartheten i uppsättningen som möjliggör den enorma kostnadsbesparingen. Dessutom är lösningen smidig och billig att skala upp i takt med att ditt småföretag växer.

Rätt datorkraft överallt

Med Azure Virtual Desktop är du inte längre beroende av din fysiska dators prestanda.

Du skulle kunna koppla in din mobil eller platta till en skärm och bara jobba mot molnet med exakt rätt datorkraft för arbetet du utför.

Helt enkelt en skalbar lösning där du på ett kontrollerat sätt bara betalar för det du behöver.

En bonuseffekt värd att nämna: Samtidigt som du får alla fördelar, ger detta också en minimal miljöpåverkan eftersom maskinen (servern) inte behöver vara i gång när du inte använder den. Hållbarhet är något vi alla behöver ta hänsyn till för att bevara vår gemensamma planet.

Hur Azure Virtual Desktop kan användas

Azure Virtual Desktop ger dig två sätt att arbeta på: fjärrskrivbord och RemoteApp. Låt oss gå igenom båda.

Fjärrskrivbord

Under Azure Virtual Desktop-tekniken finns en ny fjärrskrivbordsprogramvara som heter Remote Desktop. Där går man in och prenumererar på sina tjänster via Azure.

Här kan du köra alla dina fjärrskrivbord med ett klick. Och den stora skillnaden är att du alltid kan köra en applikation på distans. Du behöver alltså inte logga in. Starta bara fjärrskrivbordet direkt från din dator och du är i gång.

När du öppnar det virtuella skrivbordet kan du använda tangentbord och mus precis som vanligt. Du kan köra fjärrdatorn sida-vid-sida och med egen skärm – med samma upplösning och gränssnitt som på din vanliga dator.

På detta sätt känns det som du sitter med datorn bredvid dig.

Och eftersom vi optimerar användningen i molnet hålls dina kostnader nere. När fjärrskrivbordet inte används ser vi till att molntjänsten alltid stängs ner.

Vem passar fjärrskrivbord bäst för?

Denna lösning passar småföretag med en eller flera personer som behöver använda flera server-beroende programvaror i molnet. Till exempel från Visma. När man jobbar med fjärrskrivbord vill man undvika att hela tiden hoppa mellan vanliga datorn och molndatorn. Därför passar fjärrskrivbord bäst när flera programvaror används.

Det passar även småföretag med avancerade utskriftsfunktioner, lokal NAS eller de som inte vill synka filer på sitt fjärrskrivbord för att komma åt OneDrive och SharePoint-filer.

Värt att notera: För företag under 300 anställda behöver du Microsoft 365 Business Premium för att köra RemoteApps och fjärrskrivbord. 

RemoteApp

Säg att du vill ha en molntjänst för att köra en programvara från din vanliga dator, till exempel en Visma-tjänst. Då kan du använda RemoteApp som ger dig tillgång till molntjänsten direkt utan fjärrskrivbord.

Du behöver bara klicka på appen du vill starta och får en upplevelse precis som om du hade öppnat programmet direkt på din dator. Den tekniska skillnaden är att programmet startas från molndatorn och det är kraften i den som driver programmet.

Du har alltså inte behovet av en virtuell maskin.

Vem passar RemoteApp bäst för?

Företag som vill använda ett molnprogram med enkel åtkomst utan att investera i dyra servrar. RemoteApp startar appen från en virtuell klient som flera personer kan dela på, till exempel där 2–5 personer ska använda samma applikation.

Värt att notera: Microsoft Virtual Desktop som fjärrskrivbord och RemoteApp fungerar på alla OS, inklusive i webbläsaren, din iPad, iPhone eller Android-telefon.

Azure Virtual Desktop användningsfall

Så vad är egentligen de olika användningsfallen för Azure Virtual Desktop? Sedan lansering har vi hittat fyra fall där tekniken skiner bäst.

Flera personer i behov av server-lösningar

Visma kan du köra direkt som en RemoteApp i Azure Virtual Desktop. Säg att en person ska kunna jobba med Visma, men vill inte ha det på den lokala datorn för att man är rädd för backuper eller liknande.

Kör den i molnet och säg att den ska starta on-demand. Då kan kostnaden bli 200 kr i månaden istället för 5000 kr i månaden. Och om företaget använder flera serverberoende programvaror kan ett fjärrskrivbord köras i stället.

Företag fast i gamla lösningar

En av våra kunder har ett gammalt program de inte använder men som måste leva kvar i ett år till. Med nya lösningen kunde vi stänga ner tre servrar som kördes dygnet runt och istället sätta upp en Windows 11-maskin som körs on-demand. Vi kunde sänka kostnaden från 6000 till så lite som 300 kr i månaden.

Småföretagaren som vill skilja jobb och privat

En ny kund till Squad driver en ekonomibyrå och har fyra platser han arbetar ifrån. På ena har han en fysisk server. Vid platsbyte behöver en exportera Visma-databasen och importera den till sin klient på sina andra platser. Han använde också datorn privat.

”Ska vi inte slänga upp en virtuell klient och lägga upp allting där?”, frågade jag. Vi skapade en ren Windows 11-klient i molnet för hans arbetsbehov, så att han kan använda sin privata dator privat. Inga fler struliga exporter varje gång han byter plats. Och när han kommer hem är datorn redo för spel, film och andra nöjen.

Företag utan anställda

Även om du får större fördelar av skalbarheten, finns det områden där enmansföretaget som behöver extra datorkraft kan få stor nytta av Microsoft nya molnteknik.

Som tidigare beskrivit nås fjärrskrivbordet eller dina RemoteApps från webbläsaren. Eftersom prestandan på enheten du når din molntjänst ifrån inte spelar någon roll räcker en billigare eller lättare laptop.

Nu kan du njuta av hög prestanda utan att investera i en monsterdator. Så länge du har internet-uppkoppling når du molnet.

Sammanfattning

Den nya tekniken från Microsoft ger serverberoende företag en billigare och enklare vardag. Och för Squads del betyder det att vi kan hjälpa ännu fler företag där tidigare lösningar varit dyra eller komplexa.

Azure Virtual Desktop faller perfekt i vår modell och låter oss hålla konkurrenskraftiga priser för en riktigt bra tjänst.

Samtidigt är jag säker på att fler fördelar och användningsfall kommer att upptäckas med tiden. Lösningen är fortfarande ny.

Efter vad jag sett hittills är jag spänd på vad framtiden har att erbjuda.

Kontakta oss

Andra populära inlägg

IT-företaget Squads logo

Vi är IT-specialister som jobbat med IT i över 20 år.


Vi hjälper företag som ditt att:


  • Sänka IT-kostnader
  • Flytta tekniken från marken till molnet
  • Komma igång med Office 365 och Microsoft Azure
  • Få tillgång till experter och mycket mer


Ta del av din kostnadsfria konsultation genom att fylla i formuläret eller ring oss på 08 533 329 77.

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation