Investeringar i molnet leder vägen och molnmarknaden kommer fortsätta växa till en industri som omsätter mer än 278 miljarder dollar år 2020, visar prognoser från Gartner.

Enligt RightScales årliga undersökning, State of the Cloud, anger 96% att de redan använder molnet på ett eller annat sätt.

Hur kommer det sig då att när molnet växer i sån rasande fart och nästintill alla använder någon form av molntjänst, att det fortfarande finns myter och missförstånd?

Kanske för att IT-branschen har huvudet bland molnen när de förklarar den naturliga teknikutvecklingen.

Ser vi bortom obegripliga termer och in i verkligheten, refererar molntekniken till hur man ansluter infrastruktur, applikationer och plattformar över ett datanätverk.

Låt oss gå igenom de mest seglivade myterna.

Dags att välja IT-partner? Ladda ner guiden outsourca som ett IT-proffs och  välj rätt IT-leverantör för ditt företag.

#1 Molnet är dyrt

Molnet är ett brett ämne och det är inte rättvist att kategorisera alla tjänster på samma sätt.

Om du exempelvis använder Office 365 pratar vi om mjukvara som tjänst (SaaS) med den närmaste konkurrenten Googles, G Suite. För runt en hundralapp får du med båda tjänsterna lagring, mejlserver, kontorsprogram, intranät, kommunikationsplattform och mycket, mycket mer.

Det kan knappast anses vara dyrt.

Tittar vi på andra molntjänster som IaaS (infrastruktur som tjänst) och PaaS (plattform som tjänst) slipper du även tänka på kraft, kylning, underhåll samt stora investeringskostnader i form av den faktiska hårdvaran.

Det gör att du kan rikta värdefull tid mot att få en effektiv IT-miljö som kan hjälpa dig att spara pengar.

Behöver du verkligen full kapacitet på alla servrar och tjänster 24 timmar om dagen? Med molntjänster som IaaS och PaaS kan du begränsa resursanvändningen under natten och se till att de automatiskt körs igen när arbetsdagen börjar.

När du kan se till att resurser ökas eller minskas automatiskt efter behov, har du en skalbar driftmiljö som kan leda till stora besparingar inom IT.

Poängen är att i molnet betalar du bara för det du använder.

#2 Molnet är inte säkert

Tjänster i molnet skyddas alltid av molnleverantören. Microsoft ägnar sannolikt större uppmärksamhet åt frågor som fysisk säkerhet och åtkomstkontroll, än vad en enskild person gör.

Andra säkerhetsaspekter inkluderar redundans och möjligheten att automatisera säkerhetshanteringen. Utöver detta kan du med Microsoft Azure använda avancerade säkerhetstjänster gratis eller till en låg kostnad, som i jämförelse med motsvarande funktioner lokalt kan bli kostsamt.

Men ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

Du behöver de facto fortfarande förhålla dig till IT-säkerhet i molnet på samma sätt som du gör till lokala tjänster. När du lägger ut delar av din verksamhet på moln outsourcar du hanteringen av många risker.

Däremot kan du aldrig outsourca ansvaret.

Molnsäkerhet är i slutändan en oerhörd viktig del av molnleverantörernas affärsmodell. Om molnet inte vore säkert hade företag som Adobe, BMW och Coca-Cola inte använt molntjänster.

#3 Molnet är inte pålitligt

Ledsen. Allting kraschar. Sånt händer. Tyvärr. Det är ofrånkomligt.

Molnet förändrar inte det, men 99,9% garanterad tillgänglighet måste ändå anses vara pålitligt.

#4 Det är omöjligt att uppfylla myndighetskrav i molnet

Tvärtom följer de flesta molnleverantörer ett stort antal olika standarder. Detta gäller krav från regeringar, allmänheten och industrin, vilket bland annat omfattar standarder som ISO 27001, PCI DSS, CSA, NIST och GDPR.

Precis som när det kommer till säkerhet uppfyller molntjänster myndighetskrav till en väldigt låg kostnad eller gratis.

#5 Jag förlorar kontrollen med molnet

Det är en naturlig mänsklig sak att vilja ha kontroll över allting.

Men det är fel att du förlorar kontrollen.

Med molnet kan du få kontroll över det som är viktigt med både ett webbaserat- eller kommandogränssnitt, samtidigt som du slipper det olönsamma underhållsansvaret för hårdvara och nätverk.

#6 Molnet är för långsamt/prestandan kommer att påverkas

Här är det viktigt att skilja på begreppen. Pratar vi om infrastruktur som tjänst och du har en komplex och/eller krävande IT-miljö, kan prestandafrågan vara en legitim oro.

Processen är dock oförändrat, kartlägg dina behov, granska SLA. Börja flytta det som är vettigt att flytta.

Nuförtiden kan du använda en superdator för att köra dina mest krävande jobb – och i takt med att fler datacenters byggs ut och nätverken blir snabbare, får du bättre prestanda.

#7 Molnet är inte för småföretag

Snarare tvärtom.

Småföretag har nog fått flest fördelar med att flytta till molnet. Tjänster som tidigare bara var tillgängliga för större företag använder nu även de allra minsta företagen.

För små utvecklingsbolag har kostnaden sänkts drastiskt och det är enklare än någonsin att få ut prototyper snabbt och konkurrera mot större jättar. Det har gjort att många entreprenörer kunnat förverkliga idéer som de tidigare bara kunde drömma om.

Med populära Office 365 får du tillgång till en uppsättning affärskritiska molntjänster som hela tiden blir bättre. Det är troligtvis en av de enklaste tjänsterna att börja med.

Tittar vi på RightScales rapport från 2017, kör SMB-företagen en större andel av sin arbetsbelastning i molnet jämfört med storföretagen.

Detta slår hål på myten att molnet inte passar småföretag.

Sammanfattning

En sak är klart. Molnet är här för att stanna och det är som gjort för moderna företag.

Nu när vi närmar oss 2020 är det dags att se över alla delar av din verksamhet för att se hur 100% ”moln” kan hjälpa dig att spara pengar, säkra din data och öka effektiviteten.

Står du med ena foten i Skagerak och den andra i Kattegatt, går du miste om möjligheter.

Omslagsbild till länkknapp om IT-sourcing